Nazad na početnu

Živjeti  sa  reumom

Društvo za borbu protiv reume 

 

Uvodna upoznavanja s reumom

7 kriterija za perpoznavanje reume

Zlatna pravila

Preventiva

Masaža

masaža - grč. masein = gnječiti, podrazumijeva niz pokreta fizioterapeuta na površini tijela i manipulaciju tjelesnih tkiva (kože, potkožnog tkiva i mišića).  

Pošto je reuma hronična bolest i lijekove često treba uzimati do kraja života.
Zvanična medicina smatra da se reumatska oboljenja ne mogu izlečiti pa preporučuje metode za ublažavanje tegoba, a to su fizikalna terapija, analgetici (za smanjenje bola), smanjenje opterećenja pogođenog zgloba, pažljivi pokreti, masaža okolnih mišića i svakodnevne blage vežbe za razgibavanje.
Osobe koje imaju bolove, često se trude da miruju. To je pogrešno jer će se ukočeni zglob još više ukrutiti ako se miruje.

Masaža je vjerojatno najstariji postojeći način liječenja i kao takva doživjela je mnogobrojne izmjene i nadopune zavisno o razvoju kulture i zdravstva u pojedinim krajevima svijeta

Postoji nekoliko tipova ručne masaže - Švedska masaža, masaža dubokog vezivnog tkiva, Shiatsu masaža.

U Evropi je najraširenija metoda masaže terapeutska masaža, čiji je glavni efekt poboljšanje cirkulacije krvi i prehrane tkiva. To dovodi do smanjenje napetosti mišića, uklanjanje otpadnih materija nastalih radom mišića, veća elastičnost kože. Istovremeno se, podraživanjem neuro-vegetativnog živčanog sistema dolazi do opuštanja uz osjećaj zadovoljstva.

Masaža pomaže u oslobađanju od stresa i razdražljivosti.

Masažu treba je izbjegavati kod otvorenih rana na koži i bolesti zgrušavanja krvi.